A paleolit táplálkozás figyel a fehérjében dús táplálkozásra, mert a paleo szemlélet feltárta és fontosnak tartja a megfelelő mennyiségű fehérje napi elfogyasztását, az emberi szervezetbe való bevitelét. A paleo étkezés ízletessé tétele elsősorban a fűszerhasználattal történik. A hazai fűszerkertekben termeszthető illatos zöldfűszerek az oregánó, a bazsalikom, a kakukkfű, a majoránna, stb. előtérbe kerültek. Amellett, hogy az ételünket ízletessé teszi a friss vagy szárított zöldfűszerek használata, megkönnyítik a fehérjetartalmú fogások emésztését is.A paleo táplálkozás az étkezési piramis aljára a fehérjéket – húst, halat, tojást – helyezi, vagyis ebből szükséges nagyobb mennyiséget elfogyasztani. Az optimális napi fogyasztás 70-80 gramm, aminél a gyorsan felszívódó szénhidrátok helyett többet is ehetünk. A fehérjék szerepe a szervezetben kifejezetten sokrétű: az alapvető élettani folyamatokhoz szükségesek, részt vesznek többek között az oxigénszállításban és raktározásban, az izmok karbantartásában, de a hormonok is fehérjéből épülnek fel.