A fenyőfa jelentősége a mindennapokban

A fenyőfa jelentősége
A fenyőfa jelentősége

Vannak olyan növények, amelyek nemcsak szépek, de rettentő fontosak is. Ipari hasznosításuk mellett ugyanis, az élet számtalan területén szükség lehet rájuk. Ebbe a csoportba tartozik a fenyőfa is. Ez a faféle az északi hideg területeket kedveli főleg, de nálunk is jól érzi magát.

Egyes fajai pedig kimondottan kedvelik a meleg trópusi, illetve a mediterrán éghajlatot is. Ezek azonban többnyire lombhullató fák. A fenyőfa hallatán azonban mindenkinek a jól ismert tűlevelű, örökzöld fák jutnak az eszébe, amelyeknek a téli ünnepek során igen nagy a jelentőségük. Karácsony táján a lucfenyő illetve az ezüstfenyőként is ismert jegenyefenyő kerül a lakásokba feldíszítve.

Ma már egyre népszerűbb a nordmann fenyő is, mivel ez sokkal tovább marad zöld és tartja meg a leveleit, még kivágott állapotban is. Már több évszázada tölti be a fenyő a karácsonyfa szerepét, azonban mégsem ez a legfontosabb feladat. A fenyőfa igen értékes alapanyag a bútoripar számára. Ugyanakkor, az építőiparban is szükség van rá. Gerendák, deszkák és lécek gyártásához is használják.

Gyantája pedig fontos alapanyaga a gyógyszeriparnak. Számos olyan vegyület található meg benne, amit felhasználnak az egészségügyi készítmények előállítása során. A fenyőfa fontos erdőalkotó fa is. Telepített és természetes erdők formájában is találkozhatunk vele. Bár a természetes fenyőerdők csak egy bizonyos tengerszint feletti magasság után jelentkeznek, a Kárpátokban bárhol láthatunk ilyet is. A kiskertekben is jól mutat egy-egy örökzöld fenyőfa.