Gyapjú

A gyapjú és különféle keverékei

A juhok gyapjúját nemcsak a múlt évezredben, hanem Krisztus előtt is felhasználták. A gyapjú többféleképpen szövődik bele a mindennapokba, művészek tömkelege űzi a nemezelést, mint mesterséget. Mások a ruhaiparban használják, aminek a fénykora a 20. században lényegesen csökkent, az emberek ugyanis rájöttek, hogy a tökéletesnek hitt gyapjút is lehet még inkább tökéletesíteni.

A juh „ruhájából” készített fonal bátran használható télen és nyáron. A régi házakhoz lehetne hasonlítani, ahol a nagyszülők élték a mindennapjaikat. A vastag vályogfal télen bent tartotta a kályha melegét, nyáron pedig kellemes hűvössel ajándékozta meg a lakókat.

Ehhez hasonlóan, egy kötött kardigán is adhat meleget és tarthatja a hűvöst, bármennyire furcsán hangzik is. Az összetételét tekintve 100% gyapjút erősen ajánlott kézzel mosni, természetesen hideg vízben, ellenkező esetben könnyen megeshet, hogy a ruha összemegy, használhatatlan lesz. Ezen kívül érdemes teregetésnél fekvő helyzetben kiteríteni, amennyiben meg akarjuk őrizni a ruha eredeti formáját. Olyan keverékek is léteznek, amikor különböző szálakat vegyítenek, például juh és alpaka.

A tökéletesnek hitt anyagnak is vannak hátrányai. Azonban szerencsére léteznek kevert verziók is, amiben az állati eredetű szálat szintetikussal vegyítik, például polamiddel, ezzel adva olyan tulajdonságokat a gyapjúnak, amelyekkel természetes állapotában nem rendelkezik. Így lesz a gyűrődő gyapjúból könnyen kezelhető és közkedvelt szál lesz, mind kötéshez, mind horgoláshoz.