házi vízmű tartály

A házi vízmű tartály mérete nem mellékes

A háztartások vízellátása, a vezetékes víz alkalmazása mellett, megoldható saját forrásból is. Ehhez elegendő egy megfelelő méretű házi vízmű tartály és a járulékos elemek beépítése. A leggyakoribbak az 50-80 liter/perc teljesítményű rendszerek.

Fontos paraméter a szívómélység, ugyanis ez minél nagyobb, annál nagyobb lesz a teljesítményveszteség, ezzel párhuzamosan kevesebb lesz a szállított folyadék mennyisége is.

A házi vízmű tartály névleges mérete literben van megadva, ez viszont nem azonos a kinyerhető víz mennyiségével, ugyanis a tartály térfogatának nagyjából 30 százaléka használható fel. Példának okáért, egy 50 literes hidrofor esetén ez 15 liter körül alakul, de csak akkor, ha az előtöltési nyomás az általános gyári érték, ami 1,5 bart tesz ki, a benne lévő gumimembránnak köszönhetően.

Ez és a tartály széle között levegő van, ami egy szelepen keresztül fújható bele. A házi vízmű tartály több vizet is ki tud adni, ha a ki- és bekapcsolási érték közötti különbség meg van növelve, de ez lecsökkenti a membrán élettartamát.