mediterrán konyha

A mediterrán konyha ízei különlegesek

A tenger gyümölcseinek ízeit érdemes kipróbálni, nemcsak a különlegességük, hanem az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk miatt is. A mediterrán konyha sokak kedvence. Meg kell említeni, hogy a tengerparti országokban élők a gyümölcsöket és a zöldségeket általában nyersen, párolva, grillezve fogyasztják, aminek következtében a rengeteg rost és vitamin megmarad az ételekben, ami jót tesz a szervezet egészségének megőrzése szempontjából.

A mediterrán konyha egyik fontos alapköve a durumtészta. Az ételek elkészítésekor többnyire olyan zöldségeket használnak, amelyek magas antioxidáns tartalommal bírnak. Zsiradékot szinte nem is használnak, inkább az olívaolajat részesítik előnyben. A finom ételeket mindenképp meg kell kóstolni! A betegségek és az elhízás elkerülése érdekében pedig mindent meg kell tenni!

Az egészséges életmód a kiegyensúlyozott táplálkozással, a káros szokások elhagyásával és a rendszeres mozgással megvalósítható. A hidratáltság elengedhetetlen a megfelelő fizikai és mentális teljesítmény biztosításához. Az étrendből nem hiányozhatnak a friss zöldségek és gyümölcsök. Magas vitamin-, ásványi anyag és rosttartalmuk miatt fontos szerepet játszanak a szervezet ideális működésében.

Az egészséges életmód követésével az élet minden területén sikeresebb lehetsz, hiszen ha jól érzed magad a bőrödben, akkor nagyobb lesz az önbizalmad. Ha teheted, akkor naponta fogyassz tejtermékeket, ugyanis remek fehérjeforrások. A kialakítása nem egyik napról a másikra történik, hanem egy folyamat eredménye. Amennyiben ezt az életformát választod, akkor elutasítod az állati eredetű termékek, illetve ételek fogyasztását.

Aki vegán, az minden bizonnyal kiáll az állati jogokért, viszont nem csupán erről szól a dolog. Egy gondosan összeállított diétával sokat tehetsz az egészségedért. Az étrend alapját képezik a növényi eredetű táplálékok. A gyümölcsök, a zöldségek, a magvak, a hüvelyesek, a gabonák és a fűszerek kombinációjából kiegyensúlyozott étrendet tudsz összeállítani.

A vegán emberek hús helyett általában szójatermékeket használnak. Ezt az alapanyagot napjainkban már nemcsak bioboltokban, hanem élelmiszerüzletekben is megvásárolhatod. A búzasikérből készült szejtánnal is kiválóan helyettesíthetőek a húsfélék. Az étrend összeállítása nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnád. Sokan úgy gondolják, hogyha valaki nem fogyaszt húst, akkor nem lakhat jól igazán.

Ez egyáltalán nem igaz, hiszen sok olyan vegán reggeli összedobható, amelyektől sokáig nem leszel éhes. Az egyik ilyen étel a zabpehely, ami igen gazdag magnéziumban és cinkben. Ezeken kívül, számtalan ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz. A chia mag is népszerű azok körében, akik ezt az életvitelt követik.

A fehérjetartalma miatt, ez az egyik legjobb vegán reggeli, ami hamar elkészíthető. Körülbelül 10 perc alatt megduzzad vízben, növényi italban vagy gyümölcslében. A zöldségkrémes szendvics is igencsak laktató. A krémet elkészítheted avokádóból, csicseriborsóból, lencséből, gabonából. Rengeteg receptet olvashatsz az internetes oldalakon.