napelem panel

A napelem panel az alapkő a rendszerben

Amikor napelem rendszer telepítésén gondolkodunk, meg kell ismerkednünk az egyes alkotóelemekkel, hogy értsük, mi miért van és miként kell kiválasztani a „hozzávalókat”. A rendszer leglátványosabb része a napelem panel, amit jellemzően a házak tetejére telepítenek. A táblákat a tartószerkezet rögzíti és akárcsak előbbiek, ez is évtizedeket kell kibírjon.

Az áram nem közlekedhet a levegőben – bár Tesla anno ezt is megoldotta, de jelen pillanatban szükség van minőségi, kifejezetten erre a célra szánt elektromos kábelekre, amelyek továbbítják a tábláktól az elektromos áramot a rendszer lelkéig, ami nem más, mint az inverter. Az inverter után következik még az elosztószekrény és már működhet is a Nap energiáját hasznosítva.

Vannak olyan esetek, amikor nem ideális a beesési szög, ezért nem fixen telepített napelem panel kerül felhasználásra, hanem a Napot követő szerkezet kerül telepítésre. Ennek lényege, hogy a táblák folyamatos forgatásával, irányba állításával elérhető az ideális vagy fix telepítésnél ideálisabb állapot, amiben hatékonyabb a termelés. Ezen túl lehet még gondolkodni abban, hogy más típusú napelem panel kerül felszerelésre, aminek jobb a hatásfoka.

De ezek már olyan praktikák, olyan technológiai megoldások, döntési helyzetek, amiket leginkább csak a szakemberek értenek, hiszen ők vannak otthon a technológiában, ők foglalkoznak napi szinten azzal, hogy megoldják az ilyen helyzeteket. A napelem panel felszerelése, a házunk zöld energiával való ellátása előkészületet kíván meg. Tehát elmondható, hogy szakemberek segítsége nélkül nem valósítható meg egy ilyen beszerzés, illetve az üzembe helyezés.