A páratlan szépségű sarki fény

Sarki fény
Sarki fény

Legfőképp a romantikus beállítottságú személyekre jellemző, hogy elmélyülten, csodálattal fürkészik a fényesebbnél-fényesebb csillagokkal elárasztott égboltot. Ennek ellenére, alighanem egész társadalmunk ámuló tekintettel figyeli a sarki fény nyújtotta szépséget.

Ezt a varázslatos látványt az emberek túlnyomó többségének csupán internetes felületeken, képeken van lehetősége szemügyre venni. Bár így is azt gondolhatjuk, hogy igazi csoda az általa keltett bűvölet, de a közvetlen találkozás ezzel a mesebeli fizikai jelenséggel bizonyára teljesen más élményt nyújt.

A végtelenekig hullámzó, csillagporos ég festményszerű látványát a színek kimeríthetetlen pompája érzékelteti. Olykor a hideg színek számos árnyalata mutatkozik, máskor a meleg színek megannyi tónusa tölti be a domináns szerepet az égre mázolva. A karunk is libabőrözne ettől a látványtól, de a hűvös északi szél miatt, hideg futkosna a hátunkon. Mindenesetre a légkörbe befurakodó protonok és elektronok találkozása a sarki fény felejthetetlen élményét keltik.