vodka

A vodka az oroszok találmánya lenne?

Minden országnak megvan a saját gyermekeként kezelt szeszesitala, olyan nedű, amiről a helybeliek állítják, az ő találmányuk, saját specialitásuk. A vodka e tekintetben igen népszerűnek számít, hiszen nem is egy, de minimum 3-4 nemzet fiai is állítják, a szóban forgó erős alkoholos ital feltalálása hozzájuk köthető.

Ha a vodka kerül terítékre, mindenki azonnal az oroszokra asszociál. Ez teljes mértékben helytálló, hiszen az orosz arisztokrácia volt az a réteg, ami a vodkát híressé tette világszerte, valamikor az 1900-as évek hajnalán. A lengyel nép szintén eskü alatt vallja, az alkohol feltalálásának dicsfényében csak ők sütkérezhetnek jogosan, ám ugyanezen az állásponton vannak a skandináv országok lakói is.

Az biztos, hogy az ukrán vidékeken csak „vizecskének” becézett itóka tipikusan észak itala. Erős és karakteres, tartja az emberben a lelket, még a fogvacogtató mínuszokban is. Kár lenne azon tépelődni, ki találta fel a vodkát, helyette élvezzük a szeszesital markáns ízvilágát, amikor csak tehetjük!