Az antioxidánsok betegség megelőző hatása

 

Antioxidánsok
Antioxidánsok

Szervezetünk csak akkor működik megfelelően, ha mindenféle tápanyaghoz hozzájut, amire szüksége van. Ezek megfelelő étkezéssel nagyon könnyen bevihetőek. Különböző zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával antioxidánsok kerülnek szervezetünkbe, amelyek hozzájárulnak a megfelelő működéshez. Az antioxidánsok azok a vegyületek, amelyek akadályozhatják az oxidációs, vagyis az égési folyamatokat gyorsító katalizátorok működését. Ezeket a szervezetünk is termeli, de csak kisebb mennyiségben.

Amennyiben nem tudjuk táplálékok által bevinni, érdemes valamilyen étrend kiegészítőt használni. Természetes antioxidánsok az E-vitamin, aminek a szedésével csökkenek a száj- és légcsőrák kialakulásának esélye, az A-vitamin, ami a sajtokban, húsokban, májkészítményekben, tejtermékekben, tojásban található. Ezen kívül fontos antioxidáns még a C-vitamin, a különböző telítetlen zsírsavak, valamint a növényekben és bizonyos élelmiszerekben előforduló szelén. Az antioxidánsok nagyon sok betegség megelőzésében játszanak szerepet, ezért érdemes odafigyelni a bevitelükre.