mérőhely

Az elektromos mérőhely telepítése és karbantartása nem a szolgáltató feladata

Az elektromos hálózat használata szigorú szabályokhoz van kötve. Ez pedig érvényes ez a mérőhely kialakítására, karbantartására, javítására is, a munkálatokat kizárólag regisztrált és a szolgáltató által plombabontásra jogosult szerelők végezhetik el, a munkadíjat és az anyagköltséget minden esetben a fogyasztó kell fizesse.

Ugyancsak a fogyasztó köteles a mérőóra és a kismegszakítók fogadására megfelelő helyet biztosítani. Az új mérőhely akkor szabványköteles, amennyiben teljesítménybővítés történt vagy az átalakítás meghaladta az 50 százalékot. A szabványosítás általában áthelyezéssel jár együtt és a hálózatra való kapcsolódás módja is változni fog. Kötelező a Fi-relé beszerelése, az élet- és vagyonbiztosítás érdekében.

Ez a kapcsoló minden esetben leold, ha fennáll az áramütés veszélye. Földkábelek lefektetésére is sor kerülhet, ezzel a tematikával MSZ 13207 szabvány foglalkozik. A mérőhely felújítása abban az esetben is ajánlott, amennyiben a hálózat már elavult és az anyaga elöregedett.