Az ír whisky története igazán izgalmas

Régen is fogyasztottak alkoholos italokat, amelyek minden háznál megtalálhatóak voltak. A középkorban főleg a bor számított népszerűnek. Természetesen az egyes országokban különleges, fűszeres italokat is készítettek. Az ír whisky gyártók nagy sikereket könyvelhettek el, hiszen manapság is divatosnak számítanak a különlegesebb változatok.

A sörből desztillált gabonapárlatok először a 14. században Európában jelentek meg. Az égetett szeszekről 1405-as évekbeli, ír feljegyzések tesznek említést először. Sokan kedvelik a whiskyt, hiszen kicsit karcos íz-világgal és telt jegyekkel készül. Fogyasztható önmagában, de akár még kevert italként is tökéletes.

Az ír whisky főző kisvállalkozások a 18. századra már elérték a 2000-et. 1661-ben az égettet szeszekre sajnos adót vetettek ki, amely visszafogta az előállítást. Abban az időben az írek igen nagy mennyiségben exportálták a különleges nedűt. Gondolta volna, hogy a whisky fajtákat különböző szempontok alapján sorolják csoportokba? Ezen szempontok között szerepel az alkoholhoz használt alapanyag, a lepárlás módja, a földrajzi tényezők, valamint az érleléshez használt hordók minősége.

Az ír whisky legnagyobb felvevőpiaca az Amerikai Egyesült Államok volt a régi időkben. Egész addig tudtak vásárolni, amíg be nem vezették a szesztilalmat. Sajnos a II. Világháború is jelentősen befolyásolta az ír whisky előállítását, hiszen számos szeszfőzde bezárt. A whiskygyártók folyamatosan próbálnak újítani az eljárásokon és a recepteken. Az Európai Unió országaiban csak olyan változatokat lehet vásárolni, amelyeket legalább három évig érleltek. Az ír whisky ízletes és garantáltan megéri megvásárolni.