ír whiskey

Az ír whiskyvel kezdődött minden?

Manapság már nagyon sokféle változata ismert a különféle whiskyknek. De mégis honnan származik ez a népszerű ital, amit a minőségi lepárlók olyan nagy gondossággal készítenek el? Bizonyára sokan egyből rávágják, hogy nyilván Amerikából származik. Olyanok is akadnának, akik Skóciát neveznék meg, hiszen innen eredeztethető a scotch.

De mi a helyzet az ír whiskey történetével? Azok állnak a legközelebb az igazsághoz, akik a harmadik lehetőségre tippeltek. Feljegyzések szerint, ír whiskey először az 1600-as évek elején készült, mégpedig a Bushmill nevet viselő falucskában.

Ezt a tényt az is erősíti, hogy a történelemben először a Bushmill Ditilery kapta meg a whisky készítés jogát. Ez alapján kijelenthető, hogy nagy valószínűséggel innen indult világhódító útjára az ír whiskey.

Valóban léteznek kitűnő amerikai változatok, amelyek méltán népszerűek világszerte. De nem szabad megfeledkezni a már említett skót különlegességekről sem. Hazánkban a japán whisky igazi kuriózumnak számít, amit szintén érdemes megkóstolni. Az ír whiskey hamísíthatatlan íze azonban egyedi élményt kínál.