Az üres kapszula feltöltésének módjai

Az üres kapszula több módon is feltölthető
Az üres kapszula több módon is feltölthető

A gyógyszergyártás technológiai fejlődése során hatalmas lépés volt a kapszula feltalálása, ami leegyszerűsítette a gyógyszerek előállítását. Az üres kapszula feltöltése a hatóanyagot tartalmazó porral, sokkal egyszerűbb és gazdaságosabb is, mint azt tablettává összepréselni.

Így nem kell hozzáadni felesleges anyagokat, amelyek összetartják a készítményt. Az üres kapszula többnyire állati vagy növényi eredetű anyagokból készül, ami a gyomorban rövid idő alatt feloldódik és a hatóanyag felszabadul.

A felhasználók is jobban szeretik a kapszulás orvosságokat, hiszen azoknak nincs kellemetlen ízűk és a kapszulák síkos felszíne miatt könnyebb lenyelni is azt. Az üres kapszula feltöltése többféleképpen is megoldható. Kézzel és automatizált berendezéssekkel is végezhető ez a folyamat, így minden gyógyszergyár azt választja, amelyik számára gazdaságosabb.

Nyílván az üres kapszula kézzel való feltöltése csak abban az esetben jöhet szóba, ha csak kisebb mennyiségű gyógyszer előállítása a cél. Nagyobb tételnél érdemesebb a gépiesített megoldást választani.