Csaptelep csere: Az új kerámiabetét behelyezése

KMT csaptelep csere

A régebbi, megszokott csaptelepek kisebb problémáival mindenki megismerkedett már, és ezen hibákat szerencsére igen egyszerűen javítani lehet. Sokszor a csaptelep csere elkerülhető, ha a megfelelő gumibetéteket, tömítőgyűrűket, esetleg komplett betéteket kicseréli az ember. Ha ez megtörtént, akkor már el is lehet felejteni a hibákat. Sokszor ezzel elfelejthető a KMT csaptelep csere, aminek nagyon örülnek azok a lakástulajdonosok, akik nem akarnak egy szerelőt kihívni és maguk szeretnék megoldani a problémát.

Azonban a helyzet kicsit megváltozik, amikor már a modernebb csaptelepekről van szó. Szerencsés esetben a régi kerámiabetét eltávolítását és az új behelyezését jelenti. Nyilvánvalóan vannak olyan helyzetek, amikor az egészet le kell venni és újat tenni a helyébe. A korszerűség nem azt jelenti, hogy ezek örökre hibátlanul működnek. Ezek sem tökéletesek, hibamentesek, csak annyi az egész, hogy jóval praktikusabbak a régebbi változatoknál.

A legtöbbször a mosdó csaptelep csere az, amelyiket kötelező valahogy megoldani. Legjobb esetben csak egy könnyen kivehető és egyszerűen helyettesíthető komponens az, amelyik a bajnak a forrása. A szerelésnél először is meg kell nézni, hogy általánosan miből áll a kerámiabetétes, egykarú csaptelep. Fő egységeit tekintve nagyon hasonló a hagyományos csapokat alkotókkal. Itt is megfigyelhető, hogy legtöbbször az egybeöntött, vagy esetleg elforgatható kifolyócső alkotja a csaptelep testét, aminek belső ürege rejti a szabályozható kerámiabetétet.

Ezt az esetek döntő többségében tömítésekkel ellátott menetes zárógyűrű rögzíti a helyére. Illetve a kerámiabetétek mozgatását végző egység szabályozórúdjára csatlakoztatható fel a külső szabályozókar. És ahhoz, hogy a betéthez hozzá tudjon férni az ember, kötelezően le kell szendi a szabályzókart. A KMT csaptelep csere tekintetében is fontos lépések ezek, már ha a régi betét kivételéről és az új behelyezéséről van szó. Miután a szerelést magára vállaló személy betette az új kiegészítőt, már nyugodtan használható az eszköz.