LED spot lámpa

Egyre népszerűbb a LED spot lámpa

Maga a kialakítás nem mai találmány, viszont nagyon sokan előszeretettel alkalmazzák. Akkor mi az oka, hogy a hagyományos halogénes MR16 GU10 változatokat sorra elkezdték lecserélni, amint megjelent a LED spot lámpa? A méret kompatibilitás miatt ez egyszerűen kivitelezhető.

Az ugyanolyan fényerővel rendelkező LED spot lámpa hőtermelése minimális, szemben a halogénes változatokkal, ami nagyon fontos szempont. A hőtermelés magas energia felvételt jelent, ami a hagyományos változatok esetében valóban így is van. Viszont a LED spot lámpa ennek a töredékét használja, mégis kitűnő fényerővel világít hosszú éveken keresztül. A hőtermelés másik hátulütője a rövid élettartam.

Esetenként még a kerámia foglalat is megsérülhet a felforrósodott spot lámpák miatt, amelyeknek az érintése is veszélyes, nem úgy, mint a LED esetében, amelyek ennél fogva sokkal biztonságosabbnak számítanak. Gyakorlatilag nem is igazán lehet ellenérvet felhozni, hacsak nem az árúk az, ami hátrányt jelenthet.

Azonban az energiatakarékos kivitel megtérülő befektetést jelent. A LED spot lámpa ugyanúgy alkalmazható dekorációs és általános világításként, mint a hagyományos típusok, azzal a nagy különbséggel, hogy ezek akár évtizedek múlva is működni fognak A kialakítását tekintve magába foglalja a beépítő keretét és a trafót egyaránt. Ennek hála, kevésbé érzékeny az áramingadozásra. Egy hirtelen áramszünet alkalmával nem ég ki a LED spot lámpa. Ezt a rengeteg előnyt összevetve, talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy életre szóló befektetést jelentenek a beltéri világítás szempontjából.