Fekete himlőre bukkantak egy használaton kívüli hűtőben!

Fekete himlő
Fekete himlő

Félelmetes szenzációt jelentett be nemrég az amerikai
National Institutes of Health. Tudósai a fekete himlő vírusát tartalmazó
fiolákat találtak az egyik laboratóriumi hűtőegységben.

Ezzel az a baj, hogy egy igen szigorú nemzetközi egyezmény alapján kizárólag két laboratórium tarthatja ezt a rendkívül veszélyes kórokozót; az egyik az atlantai Centers for Disease Control and Prevention, a másik pedig az orosz VECTOR Institute.


Arra nem találtak bizonyítékot, hogy a most felfedezett fiolákat valaha is felbontották, illetve tartalmukat használták volna bármire, és senki nem is betegedett meg tőlük. Az intézet szerint a minták az ötvenes évekből származhatnak, amikor még rengeteg laboratórium tartott fekete himlőt kutatási célokra.

A hatóságok jelenleg azt is nyomozzák, hogy pontosan ki készíthette a mintákat, és ki rakhatta be azokat egy használaton kívüli hűtőbe. Az üvegfiolákon szerencsére legalább elhelyezték a „variola” feliratot, ami a fekete himlő tudományos neve, de a hűtőben talált többi üvegcse egyáltalán nem volt felcímkézve.

A vírusokat még július elsején találták meg a tudósok. A tesztek alapján hat üvegcsében volt fekete himlő, melyeket meg fognak semmisíteni. A védőoltásoknak köszönhetően a retteget fekete himlő 1979-ben tűnt el a földről. A legutolsó nagyobb járvány 1967-ben 10 millió embert fertőzött meg. A betegségnek gyógymódja nincs, halálozási rátája harminc százalék, az egyik leghatékonyabb apró gyilkosok egyike, nem meglepő tehát, hogy váratlan felbukkanásuk ekkora riadalmat okozott.

Kovács Rhewa Andrea