Gázolaj szivattyú, a nagynyomású rendszerek bajnoka

Gázolaj szivattyú
Gázolaj szivattyú

A diesel rendszerek gyártóinál máshol helyezkedik el a kisnyomású, és a nagynyomású üzemanyag szivattyú. Egyes típusok esetében a gázolaj szivattyú a diesel üzemanyag tankján belül helyezkedik el, onnan kell el, pontosabban feljuttatnia az üzemanyagot, egészen a nagynyomású szivattyúig. Ezekre a gázolaj szivattyúkra a tartósság jellemző, lényegesen ritkábban hibásodnak meg, vagy szorulnak karbantartásra.

Más rendszerekben ennél kicsit bonyolultabb a helyzet, még akkor is, ha első ránézésre egyszerűbbnek tűnik. Ezekben a konstrukciókban ugyanis a kisnyomású szivattyú gyakorlatilag a nagynyomású szivattyú része, azaz benne található.

Ez azért nem túl előnyös magyar viszonylatban nézve, mivel a hazai tüzelőanyag sokszor nem szolgáltat elegendő mennyiségű kenést a szivattyúnak. Márpedig, ha nincs elegendő kenés, akkor a gázolaj szivattyú lapátjai elkopnak. Ha ilyen hiba áll fenn, akkor gyakorlatilag az egész diesel rendszert ki kell tisztítani, és karbantartás alá kell vonni, hiszen a kisnyomású szivattyú lapátjairól lepattogzó fémforgácsok rengeteg kárt, koszolódást tudnak okozni. Ráadásul ezek a fémszemcsék az injektorokat is elszennyezik.

A gázolaj szivattyú elsődleges funkciója, hogy megfelelő nyomásviszonyok mellett garantálja a megfelelő mennyiségű gázolajat. A gázolaj szivattyú a diesel motoron helyezkedik el. A motor egy tengelykapcsoló, lánchajtás, fogasszíj, vagy fogaskerék segítségével hajtja meg. A gázolaj szivattyú fordulatszáma ezért aztán logikus módon egyenes arányosságban áll a motor fordulatszámával.

A gázolaj szivattyú meghibásodása esetén nem kell azonnal teljes cserétől tartania. A tömítések aprólékos átvizsgálásával, az alkatrészek karbantartásával, megfelelő tisztítás elvégzésével sok esetben könnyedén orvosolható a probléma. Természetesen előfordulhatnak olyan esetek, amikor a gázolaj szivattyú teljes cserére szorul, ám ez sem kivitelezhetetlen feladat. A javíttatás, vagy csere után természetesen a gázolaj szivattyú tesztpados tesztelésen megy keresztül, hogy garantálható legyen az újonnan elért minőség hosszú élettartama.