geotextília

Geotextília a gyomok elterjedése ellen

A gyomok visszaszorítása a kertépítést követően hihetetlenül fontos. Aki semmit sem szeretne a véletlenre bízni, a geotextília alkalmazása mellett teszi le a voksát. Milyen kellék ez? Egy olyan filcszerű textilanyagról van szó, ami tűnemezelt szálszerkezettel kerül gyártásra.
A legtöbb fajtája fekete színnel rendelkezik, de megvehető a barna, szürke és a fehér változatú egyaránt. Különböző anyagvastagságban kapható. A geotextília vastagsága határozza meg a lég- és vízáteresztő képességét, illetve azt, hogy mennyire gyomálló. Megvehető szőtt és nem szőtt technológiával készülő termék egyaránt.

A legtöbb kertmester előszeretettel választja a nem szőtt geotextília típust, azt, amelyik tűnemezelt technológiával készült. Tény, hogy kiváló segítség a gyomok elleni harcban, de számos más területen is kitűnő tulajdonságokkal bír. Természetesen a legfontosabb feladata még mindig az, hogy meggátolja a gyomok szaporodását. Az ezzel letakart felületeket nem érik a Nap sugarainak az éltető, pozitív hatásai.
Ennek eredményeként a gyomok nem tudnak kikelni a földből, vagy ha sikerül is kikelni, a fejlődés megszakad. A geotextília mellett szól továbbá a tény, hogy nagymértékben lassítja a talajeróziót. A szálszerkezetének sűrűségéből adódóan a talaj apró, tápanyagban gazdag szemcséit felfogja, ugyanakkor a vizet átereszti.

Érdemes megismerkedni az öntözéstechnika szó jelentésével

A kertépítés és a locsolórendszer kialakítása során mindig főszerepet kapnak a felhasznált termékek márkái és az alkalmazott technika. Az öntözéstechnika ugye két részből áll. Az első, tehát az öntözés a talaj vagy bármilyen terület nedvességtartalmának pótlására szolgáló tevékenységet jelenti, míg a technika az adott terület gyakorlatára kifejlesztett termékre vagy eszközre utal.
Röviden tehát az öntözéstechnika annyit jelent, mint a locsolással kapcsolatos gyakorlati kellékek, berendezések, rendszerek összessége. Habár teljesen újkeletűnek hat ez a szóösszetétel, az igazság az, hogy már az ókorban is volt ennek egy kezdetleges formája, például Peruban, Kínában vagy épp a Közel-Keleten.