mangézium túladagolás

Hogyan kerülhető el a magnézium túladagolás?

A Mg számos funkciót lát el az emberi szervezetben. Azonban, mint a legtöbb dolognak, a túl soknak vannak veszélyei. Magnézium túladagolás lehet az ilyen ásványi anyagot tartalmazó étrend-kiegészítők vagy gyógyszerek túlzott mennyiségben történő szedése. Ez a szaknyelven hipermagnezémiának nevezett állapothoz vezethet. Hogyan működik ez az ásványi anyag és mi történik, ha túl sok van belőle? A magnézium az egyik leglényegesebb tápanyag, több testi funkció és az általános egészség szempontjából.

Bár az adagolási irányelvek betartása esetén biztonságos kiegészítő, nagy dózisok szedése esetén fennállhat a túladagolás vagy a mellékhatások kockázata. Ezért tanácsos betartani a napi 350 mg ajánlott bevitelt, hogy elkerüljük a lehetséges mellékhatásokat vagy a túladagolás kockázatát. Egy egészséges felnőttnek arra kell törekednie, hogy naponta körülbelül ekkora mennyiséget fogyasszon étrend-kiegészítő formájában, a magnézium túladagolás kockázata nélkül.

Akár depresszióhoz is vezethet a magnéziumhiány

A Mg számos mentális és fizikai egészségügyi előnnyel jár. Az emberi test bonyolult szervezet, ami számos vitaminra, ásványi anyagra és egyéb tápanyagra támaszkodik a megfelelő működéshez. Sajnos a modern étrendből sok ilyen alapvető tápanyag hiányzik, aminek következében magnéziumhiány jelentkezhet. A magnéziumot gyakran figyelmen kívül hagyják a táplálékkiegészítők között, pedig valójában hihetetlenül fontos az általános egészség szempontjából.

Mivel befolyásolja a szervezetben zajló kémiai reakciókat, az agyra és a hangulatot szabályozó neurotranszmitterekre is hatással van. Ezért segíthet a mentális állapot megváltoztatásában. A depresszió tipikus gyógyszerekkel nem kezelhető esetei sokszor magnéziummal enyhíthetőek, tehát a megelőzés vagy kezelés járható útjának tűnik. Ez biztosítja, hogy az agy elegendő dopaminhoz és más örömteli vegyi anyagokhoz jusson a depresszió ellensúlyozására. A magnéziumhiány tehát erősen összefügg a depresszióval, de az álmatlansággal és a szorongásos zavarokkal is.