komposztáló

Hogyan működik a komposztáló?

A ház körül felgyülemlett szemetet szét lehet választani szerves és szervetlen hulladékként. A komposztáló humuszszerű anyagot állít elő a lebomló melléktermékből, amit a kertészetekben és az udvarokban is egyre gyakrabban alkalmaznak. Ennek a biológiai folyamatnak a lényege, hogy az oxigén hatására széndioxid és más ásványi sók, humusz keletkeznek, amit az átlagember csak trágyaként ismer.

A komposztáló használata során, olyan darabos szilárd anyag keletkezik, aminek magas a szervesanyag-tartalma és segíti a növényeket a gyorsabb növekedésben. Használatához lebomló nyersanyagokra van szükségünk, előre megvásárolható műanyag komposztálóra és egy kis esővízre. A folyamat néhány egyszerű trükkel gyorsítható, például olyan hulladék használatával, amiről köztudott, hogy gyorsabban lebomlik egy kis plusz víz hozzáadásával.

Emellett fontos, hogy a komposztálóban tartós ideig magas legyen a hőmérséklet, de manapság ezzel már nem kell foglalkoznia senkinek. Sok olyan anyag van, ami mindenképpen javasolt az újrafelhasználáshoz, de olyanok is, amiket jobb elkerülni. A könnyen lebomló természetes szemét között szerepel a zöldség, gyümölcs, kávé és a tea is, sőt, a házon belül felgyülemlett papír szintén.

A legjobb, ha a kerti hulladékot gyűjtjük össze, gallyakat, leveleket, a lenyírt füvet, fűrészport, hamut, elhervadt virágokat. Amit érdemes elkerülni, az a gombával fertőzött növényi részek, húsevő állatok ürüléke, állatok tetemei, de a főtt ételeket is. A komposztáló használatának az előnyei, hogy javítja az udvar talajának a szerkezetét, sokkal egészségesebb és hatékonyabb, mint a többi trágya.