szintező ék

Kimondottan egyszerű a burkolat szintező ék használata

A burkolat szintező ék használata gondoskodik róla, hogy a csempék fektetésekor a megszokott és kezdő hibák kiküszöbölhetőek legyenek. A különféle járólapok lefektetése ma már viszonylag egyszerű feladat, amennyiben megvan hozzájuk minden szükséges eszköz és tudás. Szerencsére, az ismeretek hiányát van mód kompenzálni némi lelkesedéssel és a szintező ék használatával.

A legnagyobb hiba, ami szóba jöhet ebben az esetben, az a fogazott felszín kialakulása. Meglepő módon, ez nem az alapfelület egyenetlenségéből adódik többnyire, hanem a nyers ragasztóba ágyazott burkolatok utólagos mozgásából. A fektetés pillanatában a lapok vízszintbe lesznek helyezve.

Nem meglepő, hogy ezek után akár még egyes mesteremberek is azon csodálkoznak, hogy másnap miért van esetenként néhány mm-es eltérés a lapok között. A válasz a száradás során történő apró változásokban rejlik, amikkel muszáj számolni.

Ezért kötelező a burkolat szintező ék használata

A szintező ék bevetésével tehát egyszerűen kiküszöbölhetőek a kisebb anyagmozgások és a végeredmény a teljesen sima padlózat lesz. A sikerhez a prémium műanyagból készült eszközök az általuk kifejtett stabilitással járulnak hozzá.

Természetesen, ehhez arra is szükség van, hogy a burkolat szintező ék használata precízen történjen. Ehhez nincs másra szükség, mint minimális odafigyelése. Az ékek önmagukban azonban nem vethetőek be. Ehhez szükség van még a talpakra, amik külön rendelhetőek meg. Voltaképpen ezek adják meg azt a keretet, amin belül a burkolat szintező ék használata megtörténhet.

A talpak alsó része a csempék fektetése során kerül a lapok alá és végleg ott is marad. A felső fül részbe történik az ékek beillesztése. Ezek tökéletesen rásimulnak a csempék felszínére és azok egymáshoz viszonyított helyzetét stabilan megtartják. Mivel mindenhová kerülnek, oldalanként akár 2 darab is, így a burkolat szintező ék használata révén olyan lesz, mintha a teljes felület egyetlen egységes egészet alkotna. A teljesen sima felszín pedig így már tényleg garantálható.

Mennyi lapszintező ék kell egyetlen alkalommal?

A burkolat szintező ék használata esetén, mindig érdemes odafigyelni a beszerzésre. Mivel a legtöbb darab legalább 25 alkalommal újra felhasználható, ezért csak ritkán kell majd újat vásárolni belőle és az ára gyorsan megtérül. Többféle típusban elérhető a szintező ék, így tetszés szerint lehet válogatni a TLS kínálatából.

Mennyi az annyi kérdésre a válasz nem egzakt módon adható meg. Alapvetően ki kell számítani, hogy egyetlen nap alatt mekkora felületet fogunk leburkolni és ahhoz hány darab ék kell.

Érdemes oldalanként legalább 2 darabbal kalkulálni, főként a nagyobb lapok esetében. Ugyanis, ha csupán egy lenne elhelyezve középen, akkor attól még a szélek könnyen megsüllyedhetnek. Amint megvan a megközelítő szám, máris leadható a rendelés. Mivel a burkolat szintező ék használata 25 alkalommal megtörténhet, így egyedül a talpak azok, amiket rendszeresen pótolni kell majd.

Milyen lapszintező termékcsaládok közül választhatunk?

Aki egyszer megismeri a szintező ék gyakorlati előnyeit, a későbbiekben nem akar majd dolgozni nélküle. Bár a szakemberek körében leginkább a TLS-PRO nagy ékes lapszintező termékcsalád a keresett, azért korántsem ez az egyetlen terméktípus, amire pályázni lehet. A TLS-BASIC kis lapszintező rendszer funkciójában ugyanazt tudja nyújtani, mint a nagyobb testvére. Egyedül a méretek tekintetében nyújt kevesebbet.

A nagy ékes rendszerek között ugyanakkor még akad kínálat. A TLS-PRO mellett, a TLS-SMART és ezek ECO verziói ugyanúgy népszerűek. A jó hír pedig, hogy ezek egymással kompatibilis elemeket adnak. A lapszintező típusok között még megtalálhatóak a csavaros és az újrafelhasználható kivitelek egyaránt.

A TLS-TORNADO és TLS-HURRICANE, valamint ezeknek is az ECO verziói, gyors és egyszerű szintezést tesznek lehetővé, bármilyen szerszám használata nélkül. A TLS-PROPELLER pedig akárhányszor újra felhasználható, hiszen itt a talp nem marad a csempék alatt, mert az egy vékony fémszál, ami száradás után könnyen eltávolítható. Csak annyi a dolgunk, hogy megtaláljuk a megfelelő lapszintező kivitelt és célirányosan használjuk. A sikeres burkolás pedig így már garantált.