A lengéscsillapító szerepe a vezetés során

Lengéscsillapító
Lengéscsillapító

A járművek egyes alkatrészei a kényelmet, mások a biztonságot vagy a könnyebb vezethetőséget szolgálják. Ezzel szemben, a lengéscsillapító mindháromért felel. Láthatjuk tehát, hogy ez egy igen fontos alkatrésze a személy- és teherautóknak egyaránt.

Amint meghibásodik, használhatatlan lesz a jármű. Legalábbis nem lehet vele biztonságosan közlekedni. Még a legjobb minőségű aszfaltos utakon is vannak apró egyenetlenségek, amelyek rontanák a jármű vezethetőségét és az utazás is kényelmetlenebb lenne.

A lengéscsillapítónak köszönhetően, ezek az egyenetlenségek észre sem vehetőek a legtöbb esetben az utasok számára. Ez a szerkezet valójában egy nagyon egyszerű felépítésű eszköz. Egy fémhenger dugattyúval és hidraulikus olajjal, ami képes elnyelni az úthibákból adódó rezgéseket.

Persze a lengéscsillapítót is évről-évre fejlesztik a mérnökök, így ma már olyan változata is létezik, amiben a hidraulikus olaj mellett, nitrogéngázt is használnak, még hatékonyabbá téve ezáltal ezt a nélkülözhetetlen alkatrészt.