Mi lehet önbíráskodás?

Könnyű az önbíráskodás
Könnyű az önbíráskodás

Könnyen előfordulhat, hogy elfogy a türelme és dühében a jogait erőszakkal, kényszerítéssel próbálja meg érvényre juttatni. Mikor számít ez bűncselekménynek? A jogi megítélés szerint ez bizony könnyen önbíráskodás lehet, amit akár szabadságvesztéssel is büntetnek.

Mit tegyen amikor Önt vagy hozzátartozóját ezzel a cselekménnyel vádolják meg? Az első, és legfontosabb teendője az legyen, hogy még az első vallomástétel előtt keressen egy büntetőügyekben jártas ügyvédet, és konzultáljon vele. Egy elhibázott, rosszul fogalmazott vallomás könnyen árthat az ügyének a megítélésén.

A várható büntetés csak úgy csökkenthető, ha helyesen védekezik. Ha nincs tisztában a jogi fogalmakkal, akkor tájékozódjon a Vidákovics Ügyvédi Iroda weboldalán. Milyen magatartás tartozik az önbíráskodás körébe, mik az esetleges súlyosbító vagy enyhítő körülmények?

Itt utána olvashat. Azt azonban tudnia kell, hogy nincs két egyforma eset, ezért a konzultáció is ajánlott. Személyesen is felkeressen meg egy tapasztalt ügyvédet, a konkrét esetre ugyanis csak így kaphat korrekt választ. Csak így állíthat fel védekezési stratégiát, és így láthatja tisztán, hogy milyen büntetésre számíthat.Ha bűncselekménnyel vádolják, ne habozzon segítséget kérni.