talajjavító

Mikor használjunk talajjavítót?

Sajnos nem mindannyian vagyunk megáldva tökéletes, gazdag és agyagos termőfölddel a kertünkben. De emiatt ma már nem kell elkeseredni. A gyártók sokféle talajjavító fajtát kínálnak a kertészeknek. Ezek jó és termékeny közeget biztosíthatnak a termesztéshez, mivel megtartják a nedvességet és a tápanyagokat. Ha rendszeresen használjuk ezeket, a problémás földterületek idővel fokozatosan javulni fognak a szerkezetük és a termékenységük tekintetében.

A talajjavító a növények növekedése szempontjából fontos tápanyagokat is pótol és ennek eredményeként a növények ellenállóbbak lesznek a betegségekkel, a kártevőkkel, a kedvezőtlen időjárási körülményekkel szemben. A talaj javítása az év bármelyik szakában elvégezhető, azonban a termőföld típusa és a termesztendő növény határozza meg a legjobb időpontot. Az üres virág- vagy zöldségágyások a késő őszi vagy téli ásással egyidejűleg is javíthatóak, feltéve, hogy a föld nem túl nedves. A nehezebb, agyagos talajok esetében a talajjavító használatával március végéig vagy áprilisig kell várni.

Ötleteket adunk a kert tervezéshez

A tapasztalt kertészeknek nem okoz gondot eldönteni, hogy mikor ültessék el a borsót, milyen mélyre kerüljenek a tulipánok hagymái, mennyit öntözzék a muskátlikat. Amikor a kert tervezés merül fel, még a profi kertészek is sokszor izzadni kezdenek. Hetekig próbálják megtalálni a tökéletes helyet egy új cserjének, az egész telet azzal töltik, hogy felvázolják egy új ágyás terveit, vagy évekig gyötrődnek azon, hogyan alakítsák át a bejárati sétányt. Miért találják ezeket a döntéseket olyan nehéznek?

Ennek az egyik oka az lehet, hogy a kert tervezést a szakértők munkájának tekintik. Pedig a világ legszebb kertjei közül néhányat nem szakértők terveztek. Ezek a kertek a figyelmes szem, az érzékeny kéz és a sokéves kísérletezés eredményei, egytől-egyig olyan képességeké, amelyek nem kizárólag a tervező szakemberek sajátjai. Az esomester.hu weboldalon megjelenő bejegyzések célja, hogy segítsenek Önnek leküzdeni a kert tervezéssel kapcsolatos bátortalanságát és önbizalmat adjanak ahhoz, hogy megvalósítsa régóta dédelgetett álmait.