cserjés hortenzia

Mitől függ a cserjés hortenzia színe?

Habár ezt a növényt sokan régimódinak tartják, de manapság mégis szinte minden kertben termesztik. A cserjés hortenzia nyáron hoz virágokat és különböző színekben pompázik a fehér és a rózsaszín, valamint a piros és a kék között. A fehér virágú fajok a leggyakoribbak.

A pontos szín elsősorban a talaj savasságától függ. A lúgos talajokban inkább lila és rózsaszín példányok fejlődnek. A semleges talajokból fehér és halvány krémszínű virágok sarjadnak. A savas termőföld pedig kék egyedeket produkál. Sőt, egyetlen fajta akár több színárnyalattal is rendelkezhet. A cserjés hortenzia azon kevés növények egyike, amelyek elnyelik az alumíniumot a savas talajokból. Az alumínium felhalmozódása pedig kék árnyalatokat eredményez a virágok szirmaiban.

A virág ültetése és átültetése nyílt terepen, tavasszal és ősszel történik. A hortenzia pozitívan reagál a műtrágyára az ültetéskor. Ha nem felejtjük el azt a folyamatot, akkor az elkövetkező 2 évben nem kell aggódnunk a cserjés hortenzia fejlődése miatt, mert nem lesz szüksége több műtrágyára.