öntöző

Modern öntöző a kényelem fokozására

Ha szeretjük az otthonunk körül a természetet, akkor semmi sem gátol bennünket abban, hogy kialakítsunk egy olyan élő-lélegző udvart, ami azon túl, hogy frissítő hatást nyújt, még káprázatosan gyönyörű is. Bár összeválogathatóak olyan növények, amelyek jól bírják a szárazabb időszakot, ha telepítve van egy kiváló öntöző, akkor nem kell tartanunk a vízhiánytól. Többféle megoldás közül lehet válogatni, ezért megéri kicsit alaposabban belevetnünk magunkat a rendszerek megismerésébe.

Néhány évtizeddel ezelőtt még hazánkban leginkább kézzel vagy slagon keresztül valósult meg a locsolás, ami nagyon energia- és vízigényes volt. A kezdetleges öntöző hálózatok esetében még mindig szükség volt a kézi beavatkozásra, hiszen csak a csapok megnyitása után vette kezdetét a locsolás. A technika fejlődésével megjelentek azok az automatizálható, okos és végül az intelligens megoldások, amelyek már programozva, gyakran adatokra támaszkodva érzékelők alkalmazásával eldöntik, mikor kell vagy nem beindulni. Ez a fajta öntöző már teljesen új helyzetet teremt.

Mire kell figyelni az öntözőrendszer tervezés esetén?

Ha sikerült megközelítőleg eldöntenünk, hogy milyen megoldást szeretnénk az otthonunkba, akkor jöhet a következő lépés, ami az öntözőrendszer tervezés aprólékos kivitelezése. Ehhez több adatra lesz szükség, hiszen a dimenziók gyakran változnak, valamint az sem mindegy milyen tájolású az udvar. Egy keleti vagy északi fekvés esetében jóval kevesebb locsolásra lesz szükség, ugyanis a párologtatás nem olyan intenzív.

Ha pedig déli a tájolás, akkor érdemes komplexebb megoldást kidolgozni, hiszen ekkor a rendszeres öntözés a frissítés, forróság enyhítését is elősegíti. Az öntözőrendszer tervezés másik fontos része a pontos víznyomás kiszámítása. Ehhez mérni kell ugyanis csak így lehet konkrét számadatokat nyerni. A kinyerő típusa meghatározó, hiszen nem mindegy, hogy a vezetékből, kútból, tartályból, vagy patakból történik meg a víz állandó pótlása. Ha sikerül minden információt begyűjteni, akkor az öntözőrendszer tervezés már megy magától, amennyiben profira bízzuk.