Nélkülözhetetlen elem a fogaskerék

Fogaskerék
Fogaskerék

Az ember folyamatosan fejleszti a különféle készülékeket, hogy azokkal még nagyobb hatékonysággal tudjon dolgozni. Ez történik az első kezdetleges szerszám feltalálása óta. A kézi meghajtású fúróktól ma már eljutottunk az akkumulátoros rendszerekig. Nem kis segítséget nyújtanak a mindennapi teendők során ezek a berendezések, amelyek a megfelelő fogaskerék nélkül hasznavehetetlenek volnának. Egy modern építőipari cég egyszerűen képtelen volna dolgozni a szükséges készülékek nélkül.

Nem muszáj azonban olyan messzire mennünk, mert a ház körül is gyakran jól jön egy láncfűrész, fűnyíró, csavarozó és fúró, csiszoló, valamint még sorolhatnánk ezt sokáig. Minden ilyen termék alapját gyakran egy fogaskerék adja, amely nélkül egyszerűen nem tudná elvégezni a motor a kellő meghajtást. Ennek a rendszernek köszönhető, hogy a forgató nyomaték átalakítható hasznos munka végzésére. Maga fogaskerék több módon nézhet ki. Ami minden esetben azonos bennük, hogy kerek tárgyakról van szó, de a fogak, melyek a meghajtást adják, eltérő módon lehetnek elhelyezve, kialakítva.

Hasonlíthat egy csillaghoz, amikor is magának a tárgynak a síkjába vannak a fogak bemélyesztve, vagy a forgó alkatrész oldalára vannak kialakítva. Ebben az esetben a fogaskerék az egyik oldalról egy sima, egyenletes felületnek néz ki, míg a másik része rejti a fogazatot. Feladatuk, hogy átadják a mechanikai energiát egy újabb rendszernek, ami aztán megváltoztatja a forgás jellemzőit. Leírva lehet, hogy kicsit bonyolultan hangzik a fogaskerék működése, de a gyakorlatban nagyon egyszerű ez. A régi nagy szél- és vízenergiájával meghajtott malmok is ezt a technológiát használták fel, de azóta már sokat fejlődtek a rendszerek.

Léteznek olyan fogaskerék elemek, amelyek mindössze pár milliméter átmérőjűek. A hagyományos órákban is ezek irányítják a mutatók mozgását. Többféle anyagból készülhetnek, annak függvényében, hogy mire vannak felhasználva. Mivel mechanikai hatásnak vannak kitéve a fogaskerék berendezések, ezért hőt termelnek, aminek következtében az anyagszerkezet meggyengülhet. Éppen ezért kifejezetten ellenálló alapanyagból kerülnek kialakításra. A kopást némiképpen mérsékelni lehet elegendő kenőanyag használatával, ahol ez megoldható. Általában könnyedén beszerezhető a fogaskerék mint alkatrész, így amennyiben valamilyen berendezésben az eltörik vagy már nem képes megfelelően ellátni a feladatát, akkor egyszerűen cserélhető. Az interneten könnyen kiválaszthatjuk, hogy melyik az a termék, amelyik megfelel az elvárásainknak, és pár kattintással meg is rendelhetjük azt.