guppi tartása

Nem ördöngösség a guppi tartása

Egy akvárium és benne néhány szép hal hihetetlenül kellemes hangulatot biztosít bármelyik otthonban. Akik még kezdők az akvarisztikában, a guppi tartása viszonylag könnyű, hiszen ez a halfaj a szó jó értelmében igénytelen. Képesek a túlélésre és a fejlődésre, még a kezdeti baklövések esetén is. Igazi alkalmazkodók ezek a halak, nem igényelnek különösebb gondozást, szinte azonnal megszokják a legtöbb akváriumi körülményt.

A guppi tartása ennek köszönhetően igen egyszerű, csak néhány dologra kell figyelni. A vízhőmérséklet fontos és a vizet heti rendszerességgel frissíteni is kell az akváriumban. Szeretik az oxigénben dús környezetet, örömmel bújnak meg a vízi növények között, egyik kedvencük a sallangos vízipáfrány. A guppi tartása nem kerül sokba.

Honnan származnak a guppik?

Eredetileg Venezuela és Brazília környékén őshonos a szivárványos guppi, de számos más országba is betelepítették már. Sajnos, a Magyarországra betelepített guppik jelentős hányada elpusztult, a mostohább környezeti viszonyoknak tulajdoníthatóan. De azért vannak még szabadon élő, szépen fejlődő, önfenntartó populációk hazánkban is, például a Margitszigeten.

Vad formájukban a guppik sokkal egyszerűbbek, mint azok a példányok, amelyeket akváriumban lehet tartani. A nőstények és hímek egyaránt szürke színűek, de utóbbiak testét kisebb-nagyobb pöttyök tarkítják. A kereskedelemben kapható úgynevezett tenyészformák már a szivárvány összes színében elérhetőek. Egyáltalán nem sokban hasonlítanak a természetben élő társaikra. Ezek a guppik piros, kék, lila, rózsaszín, sárga és zöld színűek lehetnek.