Növényvédőszerek lehetnek a tömeges méhpusztulás hátterében

Növényvédőszerek
Növényvédőszerek

Az utóbbi pár évben a kutatók felfigyeltek az
egyre drasztikusabb méretet öltő méhpusztulásra.

Mint mostanában az amerikai
Növényvédő Kutatóintézet tanulmányából kiderült, a boltokban árult növények és virágok is okolhatók a méhek pusztulásáért az Egyesült Államokban és Kanadában.

A kutatók a nagyobb áruházláncok üzleteiben vásárolt szobai és kerti növényeket vizsgálták meg. Az eredmény megdöbbentő; az összes bevizsgált növény több, mint ötven százaléka tartalmazott igen nagy mennyiségű növényvédő szert, köztük a neonikotinoid alapú növényvédőt is. Ezekből olyan sokat találtak, amennyivel a dominánsabb méhfajokat egy csapásra el lehetne pusztítani.

A neonikotinoid alapú növényvédőszerek alkalmazását az 1990-es évek elején kezdték el a mezőgazdaságban világszerte. A tanulmány alapján a klímaváltozás mellett főként ennek a szernek a számlájára írják a néhány éve az egész világon bekövetkezett, és jelenleg is tartó tömeges méhhalált. Egyes szakértők szerint a nagy koncentrációjú neonikotinoidok képesek lehetnek szétrombolni a méhek idegrendszerét.

Sajnos rossz hír a méhecskéknek, hogy e növényvédőszer egészen kis koncentrációja is ártalmas lehet; tönkreteheti a méhek táplálékszerzési és navigációs képességeit, illetve az immunrendszerüket is. Csak itt, Európában több, mint négyezer zöldségféle beporzását végzik el a méhek, a kipusztulásuk világméretű ökölógiai katasztrófához vezethet, ezért a mezőgazdaságért és környezetvédelemért felelős kormányhivatalok is vizsgálatot indítottak az ügyben.

Kovács Rhewa Andrea