kalligráfia

Reneszánszát éli a kalligráfia

A szépírásról mindenkinek a mesékben fellelhető díszes betűk jutnak eszébe, pedig a való életben is igen népszerű tevékenység volt díszesen írni. Egészen a könyvnyomtatás megjelenéséig, az írnokok körében virágkorát élte a kalligráfia. Ma már csak leginkább a távol-keleti helyeken tartják művészetnek és része a legkifinomultabb ázsiai festészetnek is.

A kalligráfia a japán gyermekek kötelező tantárgya hosszú éveken át, hiszen igen fontos az írásjelek precíz prezentálásakor. A diákok megtanulják a finom manuális mozgás részleteit a fejükben és az izmaikban is. Napjainkban szívesen újítunk meg dolgokat a múltból és ez alól a kalligráfia sem kivétel. Ismét divat lett a szépírás gyakorlása, amihez igen hamar megjelentek a legkorszerűbb eszközök.

A legklasszikusabb a mártogatós toll, de különböző hegyekkel ellátott töltőtollak százai közül is válogathatunk. Ha teljesen kezdők vagyunk, akkor a hobbiboltokban beszerezhetünk kalligrafikus készletet, amiben a sokoldalúan használható tollkészlet mellett, írásmintákat is találunk a gyakorláshoz.