házi áldás

Rengeteg lakásban megjelenik a házi áldás

Nagyon sok módja van annak, hogy az otthonunkat milyen formában tudjuk kicsit egyedivé varázsolni. Nem mehetünk el figyelem nélkül azon tény mellett, hogy sok ember életében komoly szerepet tölt be a hit. Ennek rengetegféle változata léteik, még a kereszténységen belül is. Ettől függetlenül, rengeteg helyen megtalálható a házi áldás bizonyos formában. Kevésbé a szöveg, mint inkább annak formavilága az eltérő.

Az eredeti vagy hagyományos házi áldás így szól: Hol hit, ott szeretet, hol szeretet, ott béke, hol béke, ott áldás, hol áldás, ott Isten, hol Isten, ott szükség nincsen. Régi korokra vezethető vissza a megjelenése. Úgy tartják, hogy osztrák, illetve német mintára honosodott meg hazánkban. Eleinte csak a polgári, nemesi házakban, később pedig a paraszti kultúrában is felkapottá vált.

A házi áldás dísztányérokra, szövetekre hímezve, fatáblákba vésve, szenteltvíz tartóra írva, vagy mellé helyezve egyaránt felbukkant. Manapság már kevésbé a szavakba vetett hit, mint inkább a hagyományőrzés révén kap fontosabb szerepet. Remek dekorációs elem a házi áldás, ami szinte minden lakásban ott van bizonyos formában.

Amennyiben mi is szeretnénk kicsit feldobni a szobánk hangulatát, de mellőznénk a régi cserépedények elhelyezését a polcon, akkor számos modem formában is elérhető vagy saját magunknak elkészíthető a házi áldás. Az interneten számos ötletet találunk ebben a témában, ezért van miből válogatnunk. Némi útmutatásért cserébe ellátogathatunk az otthonszuletik.hu webfelületre. Tegyünk róla, hogy ne maradjunk házi áldás nélkül, hiszen csak előnyünkre vallhat annak megléte!