műanyagok

Sokoldalúan felhasználhatóak a műanyagok

A természet, amiben élünk, igyekezett minden igényük kielégítéséről gondoskodni. Ilyen formában megadja a levegőt, amit beszívunk, a vizet, amit megiszunk és az ételt, amit megeszünk. Még alapanyagokat is biztosít, amikből építkezhetünk és különféle dolgokat készíthetünk. De ez nem volt elég az embereknek, ezért történt a műanyagok létrehozása.

Az ipari forradalmat követően, a vegyészet fellendülésével és a kőolaj erejének kiaknázásával egy egész sor melléktermék született, amikből hosszú szénlácú, stabil molekulák hozhatóak létre. Ezek voltaképpen a mára mindenhol megtalálható műanyagok. Csoportosításuk szerint, a leggyakrabban a polisztirolt, polietilént és polipropilént alkalmazzák. Az idők során kiderült, hogy azért van némi hátránya is ezeknek a komponenseknek, ami leginkább a környezetben való felhalmozódásuk és lassú lebomlásuk. Ezért nagyon fontos körültekintően bánni velük.

Mindenhol jelen vannak a fémek

Amikor igazán ellenálló és kemény összetevőkről van szó, akkor merülnek fel a különféle fémek egyedi tulajdonságai. Bár meglepő módon, a műanyagokhoz képest, a legtöbb ilyen elem kitettebb a természet erőinek, mert víz és oxigén hatására jelentősen korrodálódik és akár néhány évtized alatt teljesen porrá válik. Ami viszont biztos, hogy sokoldalúan felhasználható elemekről van szó.

A nemes és ritka változatok gyakran ékszerként végzik, míg az ellenállóbbak, könnyebbek az ipar bizonyos területein hasznosulnak. A szervezet működését szintén befolyásolják a fémek. Réz, cink, molibdén, vas, magnézium nélkül nem működik a test sem. A különféle ötvözetek pedig a fémek egyedi keverékéből jönnek létre.

Károsak és hasznosak is lehetnek a vegyi anyagok

A különféle vegyületek voltaképpen olyan kémiai szerek, amik eltérő összetevőkből jöttek létre, bizonyos cél elérésére. A vegyi anyagok körébe sorolhatóak leginkább a rovarölő, gyomirtó komponensek. Ott van példának a rettegett DDT, amit világszerte használtak, majd rájöttek mennyire káros és elkezdték kivonni a forgalomból.

De nemcsak az ennyire mérgező vegyületek kerülnek a képbe, mert a mosogatás során használt népszerű tisztítószerek szintén a vegyi anyagok sorát szélesítik. A szerves kémia megjelenésével valóságos robbanás ment végbe ezen a területen. Szerencsére, a szélesebb tudásnak hála, már könnyen kiszűrhetőek a problémás összetevők, amiket igyekeznek távol tartani az élővilágtól.

Valódi áttörést jelentettek a kompozit anyagok

Az építkezés területén valóságos áttörést hozott a kompozit anyagok megjelenése. Voltaképpen arról van szó, hogy 2 összetevőt, egy szálas komponenst, valamint az azt körülölelő mátrixot úgy kombinálják, hogy azok előnyös tulajdonságaik erősítik egymást. A régmúltból vehető kiváló példa erre a vályog készítése, ahol a szalma és agyag keveréke során született meg a tartós építőanyag.

Ugyanezen elv mentén működik a vasbeton. A kompozit anyagok modernebb változatai már üveget és karbonszálakat használnak, amiket gyantákkal, műanyagokkal ötvöznek. Ilyen módon a fémeknél egy jóval ellenállóbb és azok súlyának töredékét mutató anyag születik meg, amit a repülőgépek gyártásában vagy éppen a szélerőművek készítése során aknáznak ki igazán.