tágulási tartály

Tágulási tartály fűtéshez és öntözéshez

A víz, mint hővezető folyadék fizikai tulajdonságai azt jelentik, hogy a csövekben való összenyomása lehetetlen és a melegítés során kötelezően megnöveli a térfogatát. A tágulási tartály telepítésével elkerülhető a kritikus nyomás kialakulása a tároló konténereken belül és hely teremthető a fölöslegesen felmelegített víznek.

Manapság lehetetlen elképzelni egy modern fűtési rendszert tágulási tartály nélkül. A javasolt eszköz kulcsszerepe, hogy megakadályozza a folyadék felforrását és megóvja az egész rendszert a növekvő nyomástól a működés során. Megkülönböztetünk nyitott és zárt típusokat, de megfigyelhető, hogy egyre több fogyasztó az utóbbi mellett teszi le a voksát.

Ennek az a magyarázata, hogy ezek a modellek garantálják a fűtőtest megbízható és megszakítás nélküli működését. A tágulási tartályokat azonban nemcsak a fűtésrendszerek kiépítésénél használják. Annak, aki úgy dönt, hogy önálló vízellátó rendszert szeretne kialakítani a házában, mindenekelőtt egy ilyen víztárolót kell vásárolnia.

Csak ez az egység segíthet a különféle problémák megoldásában. A tágulási tartály biztosítja az otthonában a szükséges mennyiségű vizet állandó nyomás alatt és megóvja a szivattyút az idő előtti meghibásodásoktól. Fontos megemlíteni, hogy a berendezés kiválasztására egy összetett technika létezik, ami számos tényezőt vesz figyelembe.

Másrészről elég megjegyezni azt a szempontot, hogy minél nagyobb a tágulási tartály térfogata, annál jobb. Ebben az esetben a szivattyú ritkábban kapcsol be és ki, így megkímélheti a vízellátó rendszer legdrágább részét.