Calvados

Calvados – normand almapárlat

A gyümölcsök alkoholos itallá való feldolgozásának nagy hagyománya van szinte minden népnél. A Calvados francia ital, mégpedig az azonos nevű megyében termő almabor párlata. A normandiai részen lévő Calvados megye magának írja az eredetet.

Az ital készítésének titka a különféle ízű, édes, savanyú, kesernyés almák megfelelő arányú keverése, így lesz az ezekből készült almabornak speciális íze. Ezt követi az érlelés. A különböző helyi termelőknek természetesen saját Calvados receptje van, amit mindenki gondosan őriz és a legjobbnak tart.

A házi készítésű italok 72 fokosak is lehetnek, de hivatalosan, bolti forgalomba a 40-42 fokos ital forgalmazható. A legtöbbször aperitifként fogyasztják, de hozzáértők szerint jót tesz a túlterhelt gyomornak is, ilyenkor evés után is/vagy ihatják.

A különféle ízű almák keveréke egyedi ízvilágot alakít ki, ezért a házi készítésű italokból nehéz két egyformát találni. Az ipar által gyártott Calvados esetén már nem mondható ilyen szélesnek az ízek skálája.