Fontos odafigyelni: a bőrrák jelei

Bőrrák jelei
Bőrrák jelei

A globális felmelegedés napjaink egyik legégetőbb problémája, amelynek egyik jellemzője az ózonréteg elvékonyodása, aminek következtében pedig a káros UV-sugárzás egyre jobban éri a Föld felszínét. Ennek tulajdoníthatóan számtalan betegség alakulhat ki, amelyek akár halált is okozhatnak. Az oly sok emberéletet követelő bőrrák jelei már a kezdeti stádiumban észrevehetőek, amelyeket a legtöbbször az emberek sajnos nem azonosítanak a betegséggel, illetve összetéveszthetik azokat más tünetekkel. Azonban mindenképpen érdemes gyanakodni, ha a következőkben leírt jelek valamelyikét észleli magán az ember, így növelhető a teljes felgyógyulás esélye.

A bőrrák jelei leginkább akkor üthetik fel a fejüket, amikor valaki rendszeresen napozik, illetve szoláriumozik, viszont a világosabb bőrtípussal és az örökletes hajlammal rendelkezők esetében is könnyedén kialakulhatnak. A rák más fajtáival ellentétben, itt magas a gyógyulási arány, de fontos a mihamarabbi felismerés. Azoknak, akik nem szeretnének felhagyni a napozással, lehetőségükben áll különféle fényvédő készítményeket használni, amely által megelőzhető a betegség kialakulása.

A bőrrák jelei felismerése érdekében tanácsos rendszeresen figyelni a teljes test bőrfelszínét, illetve érdemes szemmel tartani a gyanús jeleket. Léteznek olyan jelek, amelyeket tapasztalván mihamarabb érdemes orvoshoz fordulni, még abban az esetben is, ha más is előidézheti ugyanazt a szimptómát. A nem múló, begyulladt, nyílt sebek okot adhatnak az ijedtségre, ez a betegség egyik leggyakoribb tünete.

A száraz, fájdalmas vagy viszkető érzést keltő, piros, a későbbiekben pedig kérgesedni kezdő bőrfelületek jelenléte is a bőrrák jelei között találhatóak meg, de bármiféle idegen kinövés jellemezheti ezt a komoly problémát. Sokaknál fehér vagy sárga színű, hegszerű foltok jelentkezhetnek, valamint kisebb-nagyobb csomók is megjelenhetnek a bőrfelszín alatt, amelyek gyöngyszerűek, áttetszőek vagy anyajegyszerűek lehetnek, színük pedig váltakozhat a fehér, piros, barna vagy fekete között.