A futás előtti bemelegítés élettani hatásai

Futás előtti bemelegítés
Futás előtti bemelegítés

Minden sportnak, gyakorlatnak megvannak a saját élettani hatásai, amelyek jótékonyan befolyásolják az egészséget. A futás remek testmozgás, azonban könnyedén lehet rosszul kezdeni, ha az ember nem elég informált. A futás előtti bemelegítés igen fontos lépés, amit nem érdemes kihagyni, mivel hatással van az izmok állapotára, egészségére, valamint számos szervrendszerre is hatást gyakorol. Számtalan olyan sportember akad, aki felelőtlenül, nem törődve az esetleges következményekkel, időt szeretnek spórolni, így nem végzik el ezt a gyakorlatsort. Miért érdemes beiktatni az edzés elejére?

A futás előtti bemelegítés során, az aktív és a passzív mozgatórendszer működése megváltozik, így elő lehet készíteni azokat a megterhelés elviselésére. Ez a lépés az ízületek működésének, állapotának szempontjából is igen lényeges, mivel így alkalmasabbá válnak a fokozott fizikai megterhelés kibírására. A futás előtti bemelegítés leginkább az izmok esetében játszik nélkülözhetetlen szerepet, növeli azokban a vérbőséget, azoknak a hőmérsékletét, így sokkal rugalmasabbakká, ellenállóbbakká válnak.

Amennyiben ez elmarad, megnövekszik az esetleges húzódásos, szakadásos sérülések bekövetkeztének esélye, ezért nem érdemes kockáztatni. A futás előtti bemelegítés hozzájárul a szív erőteljesebb, intenzívebb működéséhez, a pulzusszám növekedéséhez, de még a légzési funkciók javulását is felerősödését eredményezi. Az izmok vérellátása fokozatosan erősödik, az oxigén pedig termelődik.

Mint ahogyan már mindenki tapasztalta, a verejtékezés a testmozgás velejárója, azonban azt nem sokan gondolnák, hogy az izzadás annak a jele, ha az ember jól végzi a gyakorlatokat. A futás előtti bemelegítés során történő verejtékezés annak köszönhető, hogy a test hőmérséklete egyre csak nő, ami a fokozott izomműködésnek írható a számlájára. Az idegrendszer megfelelő működése szempontjából is nagyon lényeges a helyes bemelegítés, mivel az is kemény munkának, terhelésnek van kitéve. Nem érdemes tehát senkinek kockáztatni.