PC alkatrészek

Ha bővítenénk a számítógépünket, PC alkatrészek kaphatóak

A laptopok legnagyobb előnye a hordozhatóság, legnagyobb hátrányuk viszont a kompaktság, amiből fakad a bővíthetőség hiánya. Mára ezt egyes gyártók (pl. az Apple) odáig fejlesztették, hogy a cserélhető alkatrészeket is csak márkaszervizben tudják beszerelni.

Az asztali számítógépek nagy előnye a laptopokkal szemben a modularitás. A PC alkatrészek sokaságából építhető össze és ezek bármelyike cserélhető, így mindig az aktuális igények mentén alakítható a számítógép.

A gép alapját az alaplap adja, erre kell helyezni vagy csatlakoztatni a további alkatrészeket. A gép agya a processzor, amihez szorosan kapcsolódnak a memóriamodulok. Ezek olyanok a számítógépnek, mint az embernek a rövid távú emlékezet.

Kell még egy háttértár, amit régebben merevlemezek, manapság SSD meghajtók révén biztosítunk. Ez a számítógép hosszú távú memóriája, itt raktározódnak állandó jelleggel a fájlok. A DVD író-olvasó szerepe mára elhanyagolható. A PC alkatrészek felsorolását tovább lehetne folytatni, de ennyiből is látszik a modularitás előnye.