Hajnövesztő samponok népi alapokon

Hajnövesztő samponok

Az egyéni eltérések teszik az embereket egyedivé. Ami a génállományba bele van kódolva, azt nem lehet csak úgy felrúgni. A haj és a köröm növekedését lehet ugyan serkenteni, de a hajnövesztő samponok egyike sem tudja megváltoztatni azt, ahogyan egyéni módon működik a test. Vannak emberek, akiknek gyorsan nő a hajuk, vannak akiknek alig, másoknak pedig hullik. Ritka az olyan ember, aki nem szeretne változtatni a haján valamit. Akinek rövid van, hosszút, akinek egyenes, az hullámosat szeretne és így tovább.

Ahhoz, hogy szép, dús hajkoronával rendelkezzenek, még a hajnövesztő samponok és praktikák sem állnak messze az emberektől. Vannak olyan, a népi gyógyászatban is használt hajnövekedést serkentő anyagok, füvek, amelyeket még ma is felhasználnak az ilyen samponokban. Az egyik jól ismert hajápoló a csalánlevél főzet. Ezt elkészíteni elég egyszerű, az illata nem valami csalogató, de a végeredmény reményében mindent bevállalnak az érintettek.

A csalán hozzáadásával megalkotott hajnövesztő samponok megpróbálják semlegesíteni a kellemetlen szagot úgy, hogy nagyrészt nem is csalánt használnak a termékeikhez. Ebből következik az a kérdés, hogy a csalán tartalmú hajnövesztő samponok mennyiben lesznek hatékonyak? A túlzott feldolgozás ugyanis köztudottan átformálja a kémiai szerkezeteket, illetve a samponban valószínűleg nem akkora a koncentráltsága a csalán levének, mint egy főzetben. A másik istenített szer a hajnövekedésre vágyóknak a ricinusolaj, ami ugyancsak fellelhető a népi tanácsok között is.

Ezt leginkább a patikák polcain lehet megtalálni, kis üvegcsékben. Csekély mennyiséget kell használni belőle, csupán néhány csepp bemasszírozása szükséges a fejbőrbe, ami elvileg hat rá. Sohasem bizonyították, hogy így lenne, viszont a masszázzsal serkenthető a fejbőrben lévő vérkeringés, ami bizonyosan jót tesz a hajhagymáknak. A ricinusolajjal dúsított hajnövesztő samponok pedig csak kismennyiségben tartalmaznak belőle, hiszen ha túl sok lenne benne, akkor zsíros tapintású lenne a haj és viszonylag sokba kerülne.