vályogház szigetelése

A vályogház szigetelése nagy odafigyelést igényel

Régi épületek felújításakor másképpen kell eljárni, mint a legújabb technológiák esetében. A vályogház szigetelése során kardinális kérdés, hogy az anyag speciális tulajdonságait szem előtt tartsuk, különben hosszútávon állapotromlással fogunk szembesülni. A vályog rendkívül környezetbarát megoldás, mindamellett hőszigetelő tulajdonságai kimagaslóak és páraáteresztő képessége is kiváló. Ugyanakkor rendkívül érzékeny a nedvességre, átázás esetén repedésekkel, de akár a megjelenő penésszel is számolnunk kell.

A vályogház szigetelése emiatt mindenképpen alapos kiszárítással kezdődik. Erre a modern módszerek nem alkalmasak, ellenben a túlfűtés és a folyamatos szellőztetés idővel eredményre vezet. Amikor a falazat már tökéletesen száraz, akkor következhet a vízszigetelés, természetesen a megfelelő ásványi anyagú alappal rendelkező réteggel. Sokkal érdekesebb kérdés, hogy a vályogház szigetelése során fektessünk-e külön figyelmet a hőmegtartást elősegítő védelemre? Alapesetben a vályogtégla kiváló hőszigetelő, ám amennyiben mégis szükségét érezzük, akkor ez kőzetgyapot alkalmazásával még tovább javítható.

Kiváló tulajdonságainak hála, nem változtat a falak páraáteresztési képességén, így a vályogház szigetelése ezzel oldható meg a legbiztonságosabb módon. Társasházak vonatkozásában ilyen jellegű kérdésekkel szerencsére ritkán kell foglalkoznunk. Sokkal többször fordul elő, hogy felmerül a panel erkély hasznosítása önálló helyiségként. Ennek főképp akkor van nagy jelentősége, ha amúgy is kicsi az ingatlan alapterülete és szükségünk van minden négyzetméternyi hasznos helyre. Mielőtt belevágunk a megvalósításba, azt azért feltétlenül mérlegeljük, miszerint mennyire fog hiányozni a panel erkély nyújtotta szabadtéri terület elvesztése.

Főképp emeletes házak esetében, ugyanis gyakorta ez az egyetlen hely, ahol megfelelő időjárás esetén kedvünkre levegőzhetünk. Beépítés esetén ugyancsak fontos előre meghatározni, hogy milyen céllal szeretnénk majd használni az újonnan létrejött helyiséget. Ez nagyban befolyásolja az anyaghasználatot és a kivitelezést is. Ez utóbbit érdemes azonban szakemberekre bízni, akik jártasak a panel erkély beépítésében. Mivel kardinális kérdés a kellő mértékű hangszigetelés, valamint a külső behatások elleni védelem is, így nagyon megfontoltnak kell lenni a tervezés kapcsán. Bizonyos esetekben engedélyekre is szükség lehet a panel erkély átalakításához, erre is nagyon figyeljünk oda, különben utólag kerülhetünk kellemetlen helyzetbe, amit már nehéz lesz helyrehozni.