vályogház szigetelése

A vályogház szigetelése nagy odafigyelést igényel

Régi épületek felújításakor másképpen kell eljárni, mint a legújabb technológiák esetében. A vályogház szigetelése során kardinális kérdés, hogy az anyag speciális tulajdonságait szem előtt tartsuk, különben idővel állapotromlással fogunk szembesülni. A vályog rendkívül környezetbarát megoldás, mindamellett hőszigetelő tulajdonságai kimagaslóak és páraáteresztő képessége is kiváló.

Ugyanakkor, rendkívül érzékeny a nedvességre, átázás esetén repedésekkel, de akár a megjelenő penésszel is számolnunk kell. A vályogház szigetelése emiatt mindenképpen alapos kiszárítással kezdődik. Erre a modern módszerek nem alkalmasak, ellenben a túlfűtés és a folyamatos szellőztetés idővel eredményre vezet. Amikor a falazat már tökéletesen száraz, akkor következhet a vízszigetelés, természetesen a megfelelő ásványi anyagú alappal rendelkező réteggel. Sokkal érdekesebb kérdés, hogy a vályogház szigetelése során fektessünk-e külön figyelmet a hőmegtartást elősegítő védelemre? Alapesetben a vályogtégla kiváló hőszigetelő, ám amennyiben mégis szükségét érezzük, akkor ez kőzetgyapot alkalmazásával még tovább javítható. Kiváló tulajdonságainak hála, nem változtat a falak páraáteresztési képességén, így a vályogház szigetelése ezzel oldható meg a legbiztonságosabb módon.

Mitől függ a vályogház felújítás ár?

Természetesen az épület eredeti állapota határozza meg a végösszeget. A kisebb-nagyobb javításokat olcsón meg lehet úszni, de ha mindent az alapoktól kell kezdeni, az értelemszerűen többe fog kerülni. A lényeg, hogy ne vágjunk bele a szakszerűtlen felújításba, annak reményében, hogy a vályogház felújítás ár a végén kevesebb lesz. Ez gyakran balul sül el, mert a régi építésű épületek felújítása másként történik, mint egy újépítésű ház esetében. Ami egy téglaépületnél beválik, az nem biztos, hogy működik majd egy vályogház esetében. A vályogház felújítás ár komoly összegeket vonhat maga után a kompatibilitási problémák miatt. Hogyha a saját fejünk után megyünk vagy valaki olyat bízunk meg, aki nem újított még fel vályogházat, akkor gyakorlatilag kárba vész minden felhasznált új építőanyag és az illető munkadíja, azon egyszerű oknál fogva, mert ezt követően úgyis ki kell hívnunk egy hozzáértő csapatot, akiket ismét ki kell fizetni.

Spórolásra kétféle módon van lehetőség

Ha elég ügyesnek érezzük magunkat a kőművesmunkák terén, akkor elhívhatunk helyszíni felmérés és tanácsadás céljából is egy szakembert. Az ő iránymutatása alapján már belevághatunk a munkába. Egy szakember, aki már túl van több száz helyreállító munkálaton, nemcsak a házak felépítését ismeri, hanem az adott terület talaját is, ami a vízszigetelés és a vályogház felújítás ár szempontjából számít lényegesnek. Szóval olyan tanácsokkal láthat el minket, amire egyébként nem is gondolnánk, hogy számít.

Vályogház felújítás támogatás 2022 – mik a lehetőségek?

Ez lenne a második lehetősége a spórolásra, ha lenne ilyen. Az a helyzet, hogy felújításra nincs kiírva állami támogatás. Viszont van lehetőség igénybe venni a 2022 decemberében kifutott utólagosan felvehető lakásfelújítás támogatást, amit akár a vályogházunk renoválására is fordíthatunk. A felvehető maximális összeg ebben az esetben 3 millió Forint. Annak ellenére, hogy vályogház felújítás támogatás 2022 évében nem elérhető így ebben a formában, még akadnak olyan lehetőségek, amikből a befolyó összeget szintén erre fordíthatjuk. Akinek lehetőségében áll, az igényelheti a Babaváró kölcsönt, amit szintén be lehet fektetni lakásfelújításba, bővítésbe stb. Természetesen ez érvényes a vályogházak esetében is. A Falusi CSOK is igényelhető a megadott településeken, ezért érdemes utánajárni, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre ezen a téren, hátha épp a megfelelő zónában fekszik a felújítani kívánt ingatlan.

Mindent összevetve, érdemes elgondolkodni azon, hogy belevágunk-e a felújításba, még akkor is, ha közvetlenül nem érhető el vályogház felújítás 2022-ben. Az is előfordulhat, hogy jobb lenne mindent a nulláról kezdeni. Persze, akinek szívügye az ingatlan és mindenáron szeretne vályogházban élni, annak nem számít a végösszeg. Egy ilyen szerelemprojektet meg lehet valósítani kisebb szakaszokban is, az éppen ráfordítható összegtől függően. Mindenképp kérjük ki egy szakértő véleményét a témában, aki képes felvázolni, hogy milyen releváns lehetőségek közül választhatunk. Szakértelem és szakszerű tanácsadás nélkül belevágni felelőtlenség lenne.

Társasházak vonatkozásában ilyen jellegű kérdésekkel szerencsére ritkán kell foglalkoznunk. Sokkal többször fordul elő, hogy felmerül a panel erkély hasznosítása önálló helyiségként. Ennek főképp akkor van nagy jelentősége, ha kicsi az ingatlan alapterülete és szükségünk van minden négyzetméternyi hasznos helyre. Mielőtt belevágunk a megvalósításba, azt azért feltétlenül mérlegeljük, miszerint mennyire fog hiányozni a panel erkély nyújtotta szabadtéri terület elveszítése. Főképp emeletes házak esetében, ugyanis gyakorta ez az egyetlen hely, ahol megfelelő időjárás esetén kedvünkre levegőzhetünk. Beépítés esetén fontos előre meghatározni, hogy milyen céllal szeretnénk majd használni az újonnan létrejött helyiséget. Ez nagyban befolyásolja az anyaghasználatot és a kivitelezést is.

Ez utóbbit érdemes azonban szakemberekre bízni, akik jártasok a panel erkély beépítésében. Mivel kardinális kérdés a kellő mértékű hangszigetelés, valamint a külső behatások elleni védelem is, így nagyon megfontoltnak kell lenni a tervezés kapcsán. Bizonyos esetekben engedélyekre is szükség lehet a panel erkély átalakításához, erre is nagyon figyeljünk oda, különben utólag kerülhetünk kellemetlen helyzetbe, amit már nehéz lesz helyrehozni.